Sezon na grzanie

graniczać ze względu na: negatywne oddziaływanie na środowisko naturalne, zbędne nakłady finansowe. Zużycie energii można ograniczyć stosując metody zapobiegawcze: aktywne, tzn. bezpośrednio reagujące na zmie

Sezon na grzanie

Zużycie energii

Ograniczanie zużycia energii

Ograniczenie zużycia energii jest istotnym elementem prawidłowej polityki ogrzewania domu. Zużycie energii powinno się ograniczać ze względu na:

negatywne oddziaływanie na środowisko naturalne,
zbędne nakłady finansowe.

Zużycie energii można ograniczyć stosując metody zapobiegawcze:

aktywne, tzn. bezpośrednio reagujące na zmieniające się warunki (np. regulacja),
pasywne lub stałe (np. izolacja termiczna).

Regulacja
Regulacja lokalna ? zawór (z głowicą termostatyczną)
Regulacja lokalna polega na instalacji zaworu (mechanicznego lub elektronicznego) lub zaworu z głowicą termostatyczną na grzejniku lub na dopływie energii do grzejnika. Zawór z głowicą posiada skalę w stopniach Celsjusza lub w innych liczbach, np. 0?5. Spotyka się też dwa zawory i przełącznik ?dzień/noc?. Zawór kontroluje dopływ czynnika grzewczego wyłącznie do grzejnika, natomiast rury instalacji CO (piony) mogą pozostać gorące i nagrzewać w sposób niepożądany pomieszczenie.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie


Ekologiczne ogrzewanie domu

Obecnie bardzo często zachęca się do sięgania po ekologiczne sposoby ogrzewania domu. W trakcie takiego ogrzewania wykorzystywane są przede wszystkim środki grzewcze przyjazne dla środowiska, które nie powodują zadymiania okolic domu i wytwarzania drażniących dla ludzi zapachów. Jednymi z kotłów pozwalającymi na ekologiczne ogrzewanie domów są kotły na ekogroszek, dlatego stały się one powszechnie dostępne i mogą być kupowane w wielu sklepach z kotłami grzewczymi. Obsługa kotła na ekogroszek praktycznie ogranicza się do potrzeby dostarczania do kotła środka grzewczego i jego uruchamiania oraz wynoszenia popiołu. Niewątpliwą zaletą kotłów na ekogroszek jest wspomniana ich ekologiczność oraz wygoda związana z ich obsługiwaniem.


Ogrzewanie spalinowe

Ogrzewanie spalinowe

Ogrzewanie spalinowe polega na dostarczaniu ciepła uzyskanego w wyniku procesu spalania materiału zwanego paliwem. W tradycyjnych układach są to:

materiały stałe:
węgiel i jego pochodne (zobacz też: węgiel kamienny, węgiel brunatny, koks)
inne materiały palne (drewno, papier, odpady gospodarcze itp.)
materiały gazowe:
gaz miejski
gaz ziemny
mieszanka gazów: propanu i butanu,
materiały ciekłe:
ropa naftowa lub olej opałowy.

Piec opalany węglem ? izbowy

Piec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw. piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej. Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ:

wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach),
wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania,
po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza. Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno. Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw. Budową tradycyjnych pieców zajmuje się zdun.

Niekiedy do dawnych pieców zamiast palenisk węglowych montuje się palniki gazowe. Znacznie zwiększa to komfort eksploatacji (eliminuje konieczność noszenia ciężkiego paliwa, nadzoru podczas palenia i wygaszania, zapewnia możliwość ponownego zapalenia w każdej chwili, znacznie zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, zapewnia łatwą regulację). Także możliwy jest montaż w takich piecach specjalnych grzałek elektrycznych (ich moc na ogół wymaga zasilania trójfazowego). Zapewnia to wysoki komfort (możliwe jest zastosowanie zegara sterującego, włączania na określony czas, często po taryfie nocnej, możliwa jest regulacja ? zwykle 3-stopniowa), chociaż piec rozgrzewa się wolniej niż opalany węglem czy (tym bardziej) gazem.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie