Urządzamy kuchnię - o garnkach i patelniach

Dodane: 08-12-2015 17:21
Urządzamy kuchnię - o garnkach i patelniach Gotowanie to przyjemność. Poszukujesz dobrych garnków i patelni? Zapraszamy wmf sztućce

Co wybrać?

Na rynku mamy garnki zrobione z różnych materiałów - teflonowe, emaliowane, miedziane, tytanowe... Zatrzęsienie. Więc co wybrać? Ile zapłacić? Cóż - jeśli czas w kuchni spędzasz okazyjnie, to nie warto wydawać dużych pieniędzy na wysokiej jakości sprzęt - po prostu się zmarnuje. Ale jeśli gotowanie to Twoja prawdziwa pasja - to warto dobrze przemyśleć wybór garnków i patelni. Znaczenie ma również to na czym gotujemy - płyty indukcyjne mają swoje specyficzne wymagania, nie każdy garnek "odpali". Na szczęście większość dostępnych obecnie w sprzedaży naczyń do gotowania bez problemu działa na indukcji.


Blogi kulinarne - żyła złota?

Blogi kulinarne należą do najpopularniejszych w sieci. Polskim absolutnym rekordzistą, przekraczającym milion unikalnych użytkowników miesięcznie, jest kwestiasmaku.com

Skąd ten fenomen? Cóż - internet jest niezwykle przydatnym narzędziem jeśli chodzi o przepisy kulinarne. Mało, że możemy znaleźć przepis na wszystko (również na bardzo egzotyczne dania), to jeszcze możemy sprawdzić, czy to danie rzeczywiście jest dobre - po opiniach i komentarzach.

\Wydaje się, że powinien to być niezły rynek - mnóstwo użytkowników reprezentujących najbardziej pożądaną grupę docelową - żyła złota? A jednak nie. Wbrew pozorom o pieniądze z bloga wcale nie jest łatwo, nawet jeśli przyciąga on masę użytkowników. Owszem, niektórzy potrafią z tego żyć - nawiązują współpracę z markami, sprzedają przestrzeń na stronie pod reklamy, biorą udział w różnych akcjach, czy... wydają książki kulinarne.

Jednak to wcale nie jest żyła złota - nie ta branża. Brakuje dobrych programów afiliacyjnych, z których są najlepsze zyski. Bo z samych kliknięć w reklamy AdSense niestety się nie zarobi (o czym można poczytać na branżowych stronach internetowych).


Moda na jedzenie?

Na pintereście zdjęcia kulinarne są jednymi z najpopularniejszych. Niektórzy mogą odnieść wrażenie, że w ogóle zrobiła się jakaś moda na gotowanie, jedzenie, łażenie po restauracjach, zakładanie i śledzenie blogów kulinarnych, itd.

Oczywiście malkontentów, którzy głoszą złote myśli w stylu "jak się można żarciem zachwycać" w kraju nad Wisłą nie brakuje. A ja zapytam serio - co to komu przeszkadza, że ludzie interesują się jedzeniem? I czy to nie jest pozytywne zjawisko, zwłaszcza w erze zalewu śmieciowym żarciem, w erze otyłości w śród dzieci i nastolatków? No cóż - wszystkim się widocznie nie dogodzi.

Zazwyczaj potrawy przedstawione na zdjęciach to całkiem zdrowe propozycje. Co raz więcej blogów kulinarnych pokazuje przepisy na wartościowe dania, z nieprzetworzonych produktów, na odchudzone desery, itd. To naprawdę warto promować!