Witaminy i minerały w sporcie

ocesy. W tym również procesy odpowiedzialne za powstawanie i rozbudowanie tkanki mięśniowej, czy też spalanie tkanki tłuszczowej. Dlatego odpowiedni poziom witamin i ich dobre źródła w diecie są tak istotne w życiu sportowca- i

Witaminy i minerały w sporcie Minerały w treningu są tak samo ważne jak białka i zróżnicowana dieta. Dlatego warto poszukać .

Istota witamin

Minerały i witaminy regulują pracę naszego organizmu i zachodzące w nim procesy. W tym również procesy odpowiedzialne za powstawanie i rozbudowanie tkanki mięśniowej, czy też spalanie tkanki tłuszczowej.

Dlatego odpowiedni poziom witamin i ich dobre źródła w diecie są tak istotne w życiu sportowca- i tego zawodowego i tego hobbystycznego. Ich niedobór może powodować rozregulowanie całego systemu odpornościowego, trawiennego i nerwowego. Potrafi to być nie tylko niebezpieczne dla wyników treningu, ale i stanowić poważne zagrożenie dla dobrego stanu zdrowia. Dlatego warto badać ich poziom regularnie.


Cytat z Wiki: Witamina K

Główne znaczenie witamin K polega na udziale w procesach posttranslacyjnej ?-karboksylacji białek PIVKA, a konkretniej reszt kwasu glutaminowego w tych białkach w pozycji ?. Witamina K uczestniczy w tej reakcji jako kofaktor ?-karboksylazy. Warunkuje to:

-utrzymanie prawidłowego stężenia czynników krzepnięcia: II, VII, IX, X, a także: osteokalcyny, osteopontyny, osteonektyny.
białek hamujących krzepnięcie krwi: białka C, białka S
białek wiążących wapń w nerkach, łożysku i płucachpotrzebny przypis.
Oprócz tego witaminy te biorą udział w procesach glikozylacji.

Funkcje witamin K w organizmie:

-regulują wytwarzanie protrombiny
-wpływają na krzepnięcie krwi
-odgrywają rolę w gospodarce wapniowej

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Witamina_K


Hasło z Wiki: Witaminy

Witaminy ? grupa organicznych związków chemicznych o różnorodnej budowie, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego. Mogą być pochodzenia naturalnego lub otrzymywane syntetycznie. Dla człowieka witaminy są egzogenne (ludzki organizm ich nie syntezuje), w związku z czym muszą być dostarczane z pokarmem (najczęściej w postaci prowitamin)1. Przeciwne działanie do witamin wykazują antywitaminy1.

Brak określonej witaminy w organizmie to awitaminoza, niedobór ? hipowitaminoza, zaś nadmiar ? hiperwitaminoza1.

Pierwsza odkryta witamina (B1) została wydzielona przez polskiego biochemika Kazimierza Funka w 1913 roku. Wprowadził on również nazwę tej grupy związków (łac. vita ? 'życie' i amina ? witamina B1 zawierała grupę aminową)1.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Witaminy